Hertenboerderij DE KRUISVELDHOEVE

Hertenboerderij DE KRUISVELDHOEVE

In het groene hart van Klein-Brabant

De familie Peelman-Goetelen van de Kruisveldhoeve wil je graag mee laten genieten van het leven in en rond een hertenboerderij aan de groene Scheldeboorden. Breng gerust eens een bezoek en geniet al wandelend of fietsend van de natuur.

Sint-Amands is gelegen in het prachtige groene gebied aan de oevers van de Schelde.  Op het drie provinciepunt tussen Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Een prachtige streek om te wandelen, fietsen en van de natuur te genieten.

Het leven op de hertenboerderij

Geschiedenis

De hertenboerderij was vroeger een traditioneel melk- en varkensbedrijf. Deze intensieve activiteit was echter niet combineerbaar met een dagelijkse job buiten de landbouwsector. In 1992 beslisten we toch het bedrijf over te nemen en in 1995 werd van de traditionele boerderij een hertenboerderij gemaakt.

Dit had immers een aantal voordelen. Herten worden extensief gehouden in functie van de draagkracht van de omgeving. Ze zijn niet gedomesticeerd en leven nog steeds zoals in de natuur volgens de seizoenen, zonder al te veel tussenkomst van de mens. Bovendien is deze alternatieve landbouwactiviteit combineerbaar met onze dagelijkse job.

Hertenvlees

Naast minder arbeidsintensief, is hertenvlees bovendien ook zeer gezond. Ook al zijn de herten hoevegekweekt, toch blijven ze wild. En omdat het herkauwers zijn, is er geen smaakverschil tussen hoevegekweekte of wilde herten.

Hertenboerderij De Kruisveldhoeve

Hertenpopulatie

Vandaag wordt er met een 50-tal hinden gekweekt. Deze worden in een tweetal roedels verdeeld zodat in elke roedel één dekbok zorgt voor de productie van één kalfje per hinde. De bronsttijd loopt van september tot december en vanaf begin mei worden de eerste hertenkalfjes geboren. Samen met de jaarlingen van het jaar voordien vertoeven er tegen het einde van de zomer zo’n 150-tal herten in de weiden rond de Kruisveldhoeve.

Een gezin dat leeft in en van de natuur

Respect voor de omgeving en het in stand houden van het biologisch evenwicht tussen mens en natuur. Dat is iets dat primeert en voorop staat bij ons. De extensieve teelt respecteert dan ook de draagkracht van het landschap. Dit staat bij ons hoog in het vaandel!

Dierenwelzijn

Tijdens hun verblijf op de boerderij staan wij garant voor een goede verzorging van de dieren en respecteren wij alle aspecten van het dierenwelzijn. Zelfs voor het slachten van de dieren, zetten wij het dierenwelzijn voorop voor het transport naar het slachthuis en het stressloos slachten. Op dat ogenblik zijn ze ongeveer 18 maanden oud en garanderen wij jong vlees van absolute topkwaliteit.

Kom gerust eens langs op onze boerderij in de Kuitegemstraat in Puurs-Sint-Amands en bestel op tijd je portie heerlijk gezond hertenvlees.

Bezoek

Klein-Brabant is een schitterende streek. Er zijn naast de Hertenboerderij nog tal van leuke plekjes die je kan bezoeken in de onmiddellijke buurt, zoals De Steenoven

Hertenboerderij De Kruisveldhoeve
Hertenboerderij De Kruisveldhoeve